Tam Benim Tipim
Genel • 20.12.2017 • 13:08 • 1.613 OkunmaTünaydın! Gününüz umarım güzel geçer ve dünyanın karmaşası içerisinde başınıza gelebilecek olan ufacık şeyler sizi mutlu eder.Dün aldığım karar neticesi […]
Hepinize mutlu hafta sonları dilerim ..
Bugün kü makalemde ne iş yaparsanız yapın, hangi mecraya ürün veya hizmet satarsanız satın hedeflerinizi nasıl belirlemeniz gerektiğini ve global dünyanın kapılarını aralamanın sırlarını kendi bilgim dahilinde sizlerle paylaşacağım.
Benim ilk global iş deneyimim Envato platformunda bulunan Graphicriver ve Themeforest siteleri ile gerçekleşti. 2004 yılında hepimizin bildiği ve üye olmak için can attığı bir platform olan r10.net’te ödemesini yaptığım bir arkadaşın eksik ve hatalı wordpress tema işi nedeni ile bir müşterimle sorun yaşadım. Ve haliyle hakkımda konu açıldı banlandım. O günden sonra bazı şeyleri başarabilmek için ilgilendiğin alanlarda uzman olmak ve deneyimle birlikte yoğrulmanın önemini anlamıştım.
Themeforest’ta ilk temamı onaylatmak için geceli gündüzlü tam 1.5 ay çabaladım. Ve en sonunda ilk dosyamı onayladıklarında mutluluktan çıldırmıştım diyebilirim. Bu 1.5 zaman zarfı içerisinde Envato stafflarının ( Editörler ) bana yazdığı hataları bir kağıda yazdım ve tekrarlamamaya çalıştım. Özgünlük yani Creative iş nedir ? nasıl yapılır bu konularda kendimi geliştirmek için sürekli yeni arayüzler yapıp kendim incelemeye ve feedback ( geri bildirim ) çıkarmaya çalışıyordum. R10 ve Türkiye’ye iş yapma ilişiğimi kesip Global olarak tüm dünyadaki insanların benim işlerimi satın alıp farklı farklı projelerin temelinde aslında benim hayal ettiğim tasarımın kullanılmasını hayal etmek benim için o kadar uç noktaydı ki .. Asla ve asla umudumu yitirmedim ve hiç soluk almadan sürekli koştum. Biraz önce bahsettiğim gibi grafik tasarım anlamında günde onlarca hatta yüzlerce iş incelemeye başladım.
Bugün bile günde en az 20 * 30 tane yeni arayüz tasarımı, en az 5 font ve en az 1 tane renk paletleri inceliyorum. Tasarımcı insanın kendini ve ruhunu çok sağlıklı şekilde beslemesi gerekiyor. İlham dediğimiz şey çok garip bunu biz tasarımcılar çok iyi biliriz. 3 gündür düşündüğün ama çıkartamadığın arayüzdeki footer kısmını ekmek almaya koşarken yolda karşılaştığın bir tır’ın dorsesinde gördüğümzü bir şekil bize ilham verir ve eve döndüğümüzde 3 dakikada şekillendirmiş ortaya çıkartmış oluruz.
İlk proje onay sürecimi noktasına kadar anlattım ve o 1.5 ay içerisinde gözlerimden kan geldi diyebilirim. Çok uykusuzluk problemi çektim ailemden ve sevdiklerimden çok uzak kaldım ve hep şikayet edildim. Ama bu sabır, bu azim ve bu istikrar beni başarıya ulaştırdı.
Konuyu fazla dağıtmak istemiyorum, global düşünmek teriminin aslında kısaca özeti şudur; hizmet ve ürün satışı için ( bu her sektör için geçerli fakat şu an kendi alanım ile ilgili örneklendiriyorum ) kendini sınırlama. Sadece Türkiye’de olan insanlar senin logolarını kullanmasın, tüm dünyaya hitap eden işler yapmayı öğren. İnsanların ortak noktalarını keşfetmeye çalış ve analizler yap. Sürekli notlar al ve dünyada neler olup bitiyor az da olsa bunlara kulak ver.
Envato platformunun paneline giriş yaptığımda bugün tasarımlarımın 6 tane farklı ülkeden insanların satın aldığını görmek nedir ? Bunu size yazarak ve sesli bir şekilde asla ifade edemem. Bu çok başka bir şey. Bunun tarifi yer yüzünde henüz yok, ya da var mı ben bilmiyorum..
Evet ben milyarder değilim ve ürünlerim milyar dolarlara satılmıyor ama bugün yaptığım arayüz tasarımını hem Türkiye’de bulunan bir etkinlik firması kullanırken hem de aynı zamanda Spain ( İspanya ) da bulunan bir organizasyon ekibi alıp kullanıp etkinliğin web mecrasını benimle tamamlıyor ise bu bir şeylerin başarıldığının ilk kanıtı anlamına gelir. Makalemin başlarında anlattığım hikayem orada kesilmeseydi belki hala dünya çapında işler yapmayı başaramayacaktım. Eğer iyi bir tasarımcı olmayı ve Global düşünmeyi hedeflemiş olmasaydım bugün hala Türkiye’nin her hangi bir şehrinde matbaa köşelerinde hazır .PSD leri indirip üzerinde düzenlemeler yapıyor olacaktım.
Tekrar diyorum ne iş yaparsanız yapın kendinizi adınızı ve mesleğinizi markalaştırma yoluna girin. Sadece düşünmekle asla yetinmeyin ve hemen harekete geçin.Zamanının kısıtlı olduğundan dolayı şikayetler etmeyin. Kusursuzluk ilkesini başlangıçta ilkelerinizden çıkartın. Kimse kusursuz doğmadı ve kusursuz ölemez. İş yapmaya başladıktan bir süre sonra hatalarınız meydana gelecek ve bu hataları anladıkça tekrarlamamaya çalışacaksınız. Bu da zaman içerisinde sizi profesyonelliğe zorla da olsa itecektir.
Dil yani lisan bilmemek çok zor bir durum değil. İngilizce’yi hepimizin sular seller gibi bilmemiz gerekiyor evet ama bu global dünyaya giriş için sizi korkutmasın. İşiniz ile ilgili teknik bilgilere hakim ve olun ve her gün ingilizceyi öğrenmeye çaba gösterin. Benim ingilizcem temel seviyede ve yukarda paylaştığım ülkeler ile temel seviyede iletişim kurabiliyorum.
Bir yazılım geliştiriciyseniz değişken ve fonksiyon isimlerini asla Türkçe yazmayın. İşlerinizi Github ve benzeri platformlarda paylaşırken Türkçe metinler ile paylaşmayın çünkü işlerinizi global dünyadan kimse alıp inceleyemez ve anlayamaz. GLOBAL düşünmek tüm dünyaya hitap etmek anlamına gelir. Siz tasarımcıysanız .PSD isimlerini asla Türkçe yapıp birilerine göndermeyin. İnternet mecrasının teknik bilgilerini ingilizceye çevirerek paylaşın. Dünyada renklerin anlamları neleri ifade ediyor bunları araştırın. Sektörünüz ile alakalı dünyada tanınmış ve idol sayılmış insanların biyografilerini araştırın, okuyun. Hatta hiç araştırmadan direk Steve Jobs ve ya Elon Musk’ın biyografilerini okumak ile başlayabilirsiniz. Biz tasarımcılar için ise Apple tasarım dehası Jony Ive olabilir ..
Bu söylemlerimi gerçekleştirdiğinizde etrafınızdaki insanların bir anda çoğaldığını ve tüm dünyaya bir şeyler yaptığınızın farkına varacaksınız.
Biliyorum makalem çok uzun oldu ama Global düşünmek deyimi hakkında binlerce cümle yazabilirim. Bu yazım sonrası tasarımcılar için global portfolyo oluşturma tekniklerinden bahsedebilirim. Notumu aldım ve affınıza sığınarak makalemi burada bitiriyorum ..
Makalemi bu satıra kadar okuyan tüm herkese sonsuz teşekkürlerimi dile getiriyorum. Ne kadar çok ilgi görürsem o kadar çok şey paylaşmaya çalışıyorum ve birbirimize bir şeyler katma çabası içerisindeyim.
Bol pixelli günler dilerim,
Saygılarımla.
Bu yazımda illegal işlem ya da hatalı konulardan bahsettiğimi düşünüyorsanız benimle iletişime geçebilirsiniz
23 Aralık 2017 15:25
Müthiş bir yazı olmuş 🙂 Global Klavye olarak bizde global düşünmeye çalışacağız dediklerinizden.
23 Aralık 2017 22:10
Yorumunuz için teşekkürler, birlikten kuvvet doğar ..
Yazı hakkındaki düşüncelerinizi paylaşmak ister misiniz?
Tünaydın! Gününüz umarım güzel geçer ve dünyanın karmaşası içerisinde başınıza gelebilecek olan ufacık şeyler sizi mutlu eder.Dün aldığım karar neticesi […]