WordPress sorgu sayısını optimize etmek

WordPress sorgu sayısını optimize etmek
5 dakikada okuyabilirsiniz. • Wordpress İpuçları • 25.12.2017 • 14:13 • 2.234 Okunma

Merhaba arkadaşlar..

Bugünkü konumuz WordPress sorgu sayısını optimize etmek

Bu konuda ben hangi önlemleri alıyorum ve öneriyorum maddeler doğrultusunda bu bilgileri sizinle paylaşmak istedim.
Sitelerimizde yersiz CPU tüketimlerinin kaynaklarını nasıl tespit edebilirsiniz ve optimize etmenin pratik yöntemlerinden bahsedeceğim. Öncelikle CPU nedir biraz bu konudan bahsedebiliriz.

CPU , Sunucu, hosting gibi domainlerin dosya içeriklerinin barındığı platformlarda kullanıcılarının her birine tanımlanan ve sunucunun işlemcisini maksimum oranda soru – cevap formatında gönderilebilecek sorgu limiti diyebiliriz. Yani şu anda blog siteme erişebilmek için hostingime sorgu gönderdiniz ve hosting size cevap olarak web sayfamı gösterdi. Bu sorguların günlük, haftalık, aylık ya da genel olarak total limitleri mevcut. Web sitem bu limiti aşarsa 509 Bandwidth Limit Exceeded gibi erişim hatası alabilirsiniz. Bu tarz problemler sitenize ciddi manada zarar verir. Hemen örneklendirelim;

  • Bu hata sonucu ziyaretçinizin neredeyse tamamını kaybedebilirsiniz.
  • Web sitenizde her hangi bir kurum, kuruluşun ( Google Adwords ) reklamlarının erişilmemesi aylık net kazancınızı düşürür.
  • Ziyaretçi analizlerinde erişilmeyen bir siteye ikinci kere girmek istemediği tespit edilmiştir.
  • Bu maddelerin tamamı başınıza geldiğinizde yeniden toparlanmanız bir hayli zaman alabilir …

Peki WordPress sitelerimizdeki sorguları nasıl öğrenebiliriz ? Hemen aşağıdaki kodu footer.php içerisinde </body> tagından önce eklerseniz temanızda yapılan sorgu sayıları ve sayfa yüklenme ( saniye ) durumunu görebilirsiniz.

<h3>Bu temanızda <?php echo get_num_queries(); ?> sorgu sayısı var ve sayfa <?php timer_stop(1); ?> saniyede yüklendi</h3>

Bu kod sonrası temanızda / sitenizde 10 – 80 arası sorgu var ise bu güzel bir sonuç var ise tehlike yok fakat üzeri ve katları ise tehlike çanları sizin için çalıyor olabilir … Bu blog sayfasında sol en alt kısımda kaç sorgu ile kaç saniyede yüklendiğini görebilirsiniz. Temiz bir kodlama ile 59 sorguyu 0,361 saniye’de yükleyebiliyor ve bu çok güzel bir rakam.
Peki bu durum ile karşılaşmamak için ne yapmanız gerekiyor ? Temel seviyede maddeler ile açıklamaya çalışacağım ;

  • Gereksiz eklentilerinizden kurtulun ve her işlemi eklenti ile yapmaya çalışmayın! Tüm eklentilerinizi gözden geçirin ve ihtiyacınız olmayan eklentileri pasif edin ve silin.( Basit bir resim ve link eklemek için eklenti kullananı gördü bu gözler .. )
  • Sitelerinizi kendini ispatlamış ve kalite konusunu vizyon etmiş hosting firmalarında barındırın. Hosting alanı kadar Trafik ( CPU ) değerlerinide iyi analiz edin. Sitenizin açılış ve yüklenme hızlarını ciddi anlamda artış ya da düşüşü bu konuda etkileyebilir.
  • Javascript ve style dosyalarımızı aşağıda paylaştığım kod ile functions.php içerisinde dahil ediyoruz. Header ve footer.php içerisinden müdahele etmiyoruz.
    function themeslug_enqueue_style() {
      wp_enqueue_style( 'core', get_stylesheet_directory_uri() . '/style.css', false ); 
    }
    
    function themeslug_enqueue_script() {
      wp_enqueue_script( 'my-js', get_stylesheet_directory_uri() . '/custom-scripts.js', false );
    }
    
    add_action( 'wp_enqueue_scripts', 'themeslug_enqueue_style' );
    add_action( 'wp_enqueue_scripts', 'themeslug_enqueue_script' );
  • Sitenize yükleyeceğiniz her görseli ( .jpg – .png ya da diğer formatlar ) optimize edip ve o şekilde yükleyin. Bu yazımda görsel optimize adına güzel bir yazı yazmıştım bu makaleden sonra gözatabilirsiniz.
  • Style ve javascript dosyalarınızı sıkıştırın, optimize edin. ( Bu konuda araştırma sonucu güzel bir makale yazacağım, beklemede kalın 😉 )
  • Javascript veya style dosyalarınızı belirli sayfalarda kullanıyorsanız sadece o sayfalara dahil edebilirsiniz. Aşağıdaki kod ile belirlediğiniz sayfalarda çalışan kodlar yapabilirsiniz.
    WordPress Sayfalar için:
    
    <?php
    // Sadece aşağıdaki sayfalarda çalışan kod blogu //
    if( is_page( array( 'hakkimda', 'iletisim', 'portfolyo' ) ){
         // Bu alana yazılan kodlar sadece yukardaki sayfalara erişildiğinde çalışır
         echo 'Test kelime';
    }
    ?>
    
    Wordpress Single ( Detay sayfası ) sayfalar için:
    
    <?php
    // Sadece aşağıdaki detay sayfası ID numarasında çalışan kod blogu //
    if( is_single('17') ){
         // Bu alana yazılan kodlar sadece 17 ID'li detay sayfasında çalışır
         echo 'Test kelime';
    }
    ?>
    
    Wordpress Ana sayfada çalışan kodlar için:
    
    <?php
    // Sadece ana sayfada çalışan kod blogu //
    if( is_home() ){
         // Bu alana yazılan kodlar sadece ana sayfada çalışır
         echo 'Test kelime';
    }
    ?>
  • Tema dosyaları içerisinde kullanmadığınız görselleri ve dosyaları tespit edip silin.
  • Temanızda kullanmadığınız özelliklere sahip sayfaları silin. Örneğin; siteniz bir portfolyo sitesi ise blog dosyalarını kullanmamanız durumunda category, tag, tag sayfalarını kaldırabilirsiniz.
  • Sitenizin tüm trafiğini izleyin, Google Analitics kullanın ve online sayılarınızı günlük takip edin. Sitenizin hangi saat aralıklarında ziyaret edildiğini tespit edin ve o saatler arasında güncelleme, eklenti kurulumları gerçekleştirmeyin.
  • Web sitenizin içeriği yoğun olması nedeni mobil cihazlar için sorun teşkil edebilir ve tarayıcı kapanmalarına engel olabilir. Mobil aygıtlar için sitenize m. adında subdomain oluşturun ve temanızın mini halini kodlayıp subdomaine yönlendirin. Bu şekilde ziyaretçi sadece muhattap olduğu konuya daha hızlı erişebilir. Normal temanızda bulunan 150 sorgu mobilde 30’lara kadar inebilir.
  • Sitenizin bir kaç günde bir Google Speed ve GMetrix değerlerine bakın. Sonuçları analiz edin ve iyileştirmelerde bulunun.
  • AMP konusunu derin derin araştırın .. ( Bu konu hakkında da bir makale yazacağım .. )

WordPress sitelerimiz için başlıca yapmamız gerekenleri bilgim dahilinde listeledim. Siz bu konuda ne gibi önlemler alıyorsunuz ? Yorum alanından benimle paylaşmaktan çekinmeyin ve listeyi birlikte güçlendirelim. Unutmayalım ki sitemiz, içeriğimiz her ne kadar iyi olur ise olsun onu sağlıklı ve erişilebilinir kılmamız gerekir. Bu makaleminde sonuna geldik bu yazımın faydalı olduğunu düşünüyorsanız lütfen sosyal medya hesaplarınıza paylaşmayı ve yorum yapmayı ihmal etmeyin.



Bol pixelli günler dilerim, saygılarımla.

Bu yazımı favorileri listene ekle

Bu yazımda illegal işlem ya da hatalı konulardan bahsettiğimi düşünüyorsanız benimle iletişime geçebilirsiniz

Etiketler

, , ,

Bu yazımı sosyal ağlarda paylaşmak istermisin ?

Bu yazım hakkında ne düşünüyorsunuz ?

Yazı hakkındaki düşüncelerinizi paylaşmak ister misiniz?




Benzer yazılarımı da okuyabilirsiniz

WordPress sitelerinizde SSL sertifikanızı aktif edin : Really Simple SSL

WordPress sitelerinizde SSL sertifikanızı aktif edin : Really Simple SSL

Wordpress İpuçları • 05.04.2018 • 13:34 • 2.951 Okunma

Merhabalar değerli okurlarım.. Bugün yine WordPress ipuçları serimizden devam etmek istedim. Really Simple SSL eklentisi sayesinde SSL sertifikanızı anında aktif edip […]

WordPress üyeye ait yorum sayısını göstermek

WordPress üyeye ait yorum sayısını göstermek

Wordpress İpuçları • 02.04.2018 • 13:34 • 8.890 Okunma

Sevgili blog okurlarım. Hayırlı pazartesiler dilerim. Uzun zamandır bloguma zaman ayıramıyorum fakat gün içerisinde karşılaştığım sorunları not ederek bu konuda […]

WordPress’te özel arama kutusu yapalım

WordPress’te özel arama kutusu yapalım

Wordpress İpuçları • 08.02.2018 • 11:28 • 5.844 Okunma

Merhabalar .. Bugün yine WordPress kategorisinden devam edelim. Çünkü bahsettiğim ipuçları minik fakat işlerinizi ve site içeriğini güzelleştirebilecek konular diyebilirim. […]