Freelancer olarak hayatta kalmanın 6 etkin yolu

Freelancer olarak hayatta kalmanın 6 etkin yolu
9 dakikada okuyabilirsiniz. • Güncel • 16.09.2017 • 10:38 • 3.926 Okunma

Konuya fransız kalınmaması adına freelancer nedir biraz bundan bahsetmek istiyorum. İngilizce manası ” bağımsız savaşçı ” anlamına geliyor. Bağımsız olarak insanlara hizmet verebilen kişilere freelancer adı veriliyor. Bir nevi serbest meslek diyebiliriz. Adı üzerinde bağımsız savaşmak ve bu savaşta hayatta kalabilmek için bazı yollara başvurmanız gerekebilir. Makalemin başlığının yani ” Freelancer olarak hayatta kalmanın 6 etkin yolu ” hakkını verecek çok güzel bir yazı dizisi başlıyor, keyifli okumalar.

Bu yollardan 6 tanesini kalemime aldım ve madde madde açıklamaya çalışacağım. Bazı yerler de kendi mesleğimden bazı yerlerde ise genel konulara değineceğim. Freelancer dediğimiz çalışma tipi her sektör için uygundur ve bu 6 kural hepsi için geçerli sayılabilir.

1.Yapmayı hedeflediğiniz işinizi belirleyin.

Hangi sektöre iş yapmayı düşünüyorsanız o sektör hakkında detaylı bir ön araştırma yapın. Pazar alanındaki insanları, kurumları ince süzgeçten geçirin. Bu araştırmalar sonucu kendinizi hazır ve deneyimli hissediyorsanız hiç düşünmeden freelancer pazarında şansınızı deneyin.

Dipnot: 10 dalda ayrı ayrı hizmet vermek yerine 1 alanda uzman olmayı hedefleyin. Hedefe eriştiğinizde yaptığınız 1 iş için 10 hizmet bedeli almaya hak kazanabilirsiniz.

2.Beceri ve yeteneklerinizi herkese açık şekilde sergileyin

Arşivinizde bulunan çalışmalarınızı tek tek inceleyin. En iyilerini seçmeye ve sizi tatmin etmeyen çalışmalarınızı elemeye başlayın. Kendi tarzınıza göre sunum dosyalarınızı hazırlayın. Unutmayın; dünyanın en harika işini de yapsanız o işi iyi sunamadıktan sonra o iş hiç birşeydir! Kendi mesleğimden yola çıkarak ( grafik / tasarım ) çalışmalarınızı herkese açık sergileyebileceğiniz bazı platformlardan bahsetmek istiyorum.

2.a. Behance.net
Tasarım, fotoğraf, dijital çizim ( ilustrator ) vb. tarzda sanat ile yakından ilgilenen insanların ilk tercih etmesi gereken bir platform. Hemen buradan ziyaret edin ve profilinizi oluşturun.



2.b. Dribbble.com
Behance.net’ten sonra gelebilecek en popüler en kapsamlı platform diyebiliriz. Bir kaç fark gerekirse PRO üyelik avantajları ve paylaşılan tasarıma ait dosyaları ek olarak publish etmenize olanak sağlaması ..

2.c. Deviantart.com
Fotoğraf, grafik, ilustrator, anime vb. çizimlerin havada uçuştuğu çook eski bir platform. Bu platformda da olmanız gerekebilir ..

2.d. 500px.com
Fotoğraf çekmeyi çok seviyor ve bunları paylaşıp becerilerinizin gelişimini live olarak check etmek istiyorsanız bu site tam size göre! Binlerce fotoğrafcı binlerce fotoğraf .. Hepsini incelemeye ömür yetmez ama ilgi alanlarınıza göre inceleyip profilinizi hemen oluşturabilirsiniz.

2.e. Vimeo.com
Video kaydı, montaj ve kurgu işleri ile meşgulseniz vimeo sizi fazlası ile görür. Videolarınızı hemen hazırlayın ve profil oluşturup yükleyin. Emin olun dünyanın bir diğer ucundaki insan videonuzdan etkilenip size iş verebilir.

2.f. Youtube.com
İnternetin doğuşundan bu yana popülerliğini ve liderliğini koruyan youtube’da kanal açmayıp ” merhaba arkadaşlar ” demeyen kaldı mı ? Bir sormak lazım 🙂 Kendinize güvenin. İyi, kötü, hatalı bunlarla ilgilenmeyin. Video hazırlamak bir iştir. Montaj, kurgu çekim bunların hepsi zamanla en iyiye doğru gelişir ama önce başlamak lazım!

2.g Kendi web sitenizi kurun!
Eğer yukarda saydığım mecralar size itici ve anlamsız geliyorsa olayı hemen kişiselleştirip kendi adınıza ait bir web sitesi kurabilirsiniz. ( Kısa bir not; kendi sitenize erişim günlük 10 iken yukarda adı geçen platfomlarda sizi günde milyarlarca insan görebilir ve sizinle etkileşim kurabilir ) Ben blogumda zaman zaman bu konulara detaylıca değineceğim kesinlikle kaçırmayın ve adım adım gerçekleştirdiğimiz şeyleri not alıp deneyin.

3. Doğru müşteriler ile anlaşın

Freelancerların en çok şikayet ettiği durum, yanlış müşteri ve yanlış ücrettir. Maalesef ki Türkiye’de freelancer çalışanlara emeğinin karşılığını ödemenin suç sayılabileceğinin altını çizmek zorundayım.

Freelancerların duymaktan nefret ettiği cümleler adı altında 100 maddelik makalemi tamamlamak üzereyim. Ne istediğini bilen, kararlı ve emeğe saygısı olan insanlara hizmet vermeye özen gösterin. Aksi durumda size köle muamelesi yapılabilir, yaptığınız iş küçümseniz ve mesleğinizden soğumanıza sebep olabilirler.

Deneme yanılma ile insanları test etmeniz pek mümkün değil. Her gün bir müşterinizi deneseniz dünyada müşteri mi biter ? Hepsine ücretsiz iş yapmış olmak en kötü durum.. Fakat bir kaç tecrübeden sonra daha sağlıklı düşünebilirsiniz. Bu konuda yazılan, yapılan araştırmalara daima kulak verin. Tecrübe dinlemekten asla vazgeçmeyin. Bir yerlerde, topluluklarda bu konuda sizin bildiğiniz şeyi dahi anlatsalar dinleyin. Dinleyin ve yeniden anlamaya çalışın.

4.İş ve ödemeler konusunda prensipler edinin

Kısa ve öz bir şekilde söylemem gerekir ki ” Boyunuzdan büyük işleri yapmayın ” illaha ki yapacaksanız ücreti ile yapmayın. ” Deneyeyim ” diyip kendi kendinize deneyin ve müşteri ilişkisi dışında test edin. Sonuç başarılı olursa ve olayı kavramışsanız müşteriye geri dönüş sağlayın.

Yetenek ve bilgi sahibi olmadığınız hiç bir işi sırf para kazanabilmek adına almayın. Zamanlamanızı iyi belirleyin ve koyduğunuz kurallara uyun. Ödemeler konusunda titiz ve keskin olmaya çalışın. Bir çok kez dolandırıldım ve bunları tecrübe edindim. Kimi zaman ücretleri iade ettim ve müşteri iletişimini kesmek zorunda kaldım. Zaten tecrübe dediğimiz kelime hayatımız boyunca yediğimiz kazıkların tamamına verilen ad değilmiydi ?

En sağlıklı olan ödeme tipi iş öncesi %50 ve iş sonrası %50’dir. Bundan asla şaşmayın. ” İşi görmeden 1 lira ödemem ” dediğini duyar gibi olduğum firmalar var hemen sağ üstten x e basıp sayfayı terkedebilirsiniz 🙂

Sizi başarılı bulan, yeterli gören insanlar ile çalışmak sizi daima başarıya götürür. Farkında olmadan her saniye gelişim kaydedersiniz. Ödeme tutarlarınızı, alacaklarınızı vereceklerinizi daima not alın. Kalem kılıçtan keskindir unutmayın.

Ödeme geçikmelerine sessiz kalmayın, tepkinizi daima gösterin. Çalıştığınız kişi ile iletişim ve iş potansiyeliniz nasıl başlarsa öyle devam eder. Kendinizi, yeteneklerinizi tam anlamı ile keşfetmeden kesinlikle ücretli bir iş almayın. ” Ben yapayım beğenirseniz ödeme yapın ? ” kelimesini ağzından kaçıran arkadaşları duyar gibiyim sinirleniyorum! 🙂 Öyle bir dünya yok güzel kardeşim benim. Sen hiç bir ressamın ” ben tabloyu çizeyim beğenirseniz alın he ? ” dediğini duydun mu ? Ya da bir sanatçının midi klavye başına geçip ” usta şimdi bir müzik alt yapısı yapayım dinle, hoşuna giderse alırım paranı ? ” dediğini ? .. Hayır böyle birşey olmaz. Tamamen mantık dışı ve anlamsız bir iş olur.

Kendinizi tanıyın, ispat edin ve sergileyin ki kanıtlarınız doğrultusunda birileri size iş yaptırmak için para ödeme ödemek zorunda kalsın. Bu emin olun en ideal yol olacaktır.

5. Arşivleyin!

İş almaya başladıktan hemen sonra arşiv kayıtı oluşturun. Ve eski, yeni, hatalı, hatasız tüm işlerinizi orada saklayın. ( Flash bellek, Harddisk önerimdir ) Hafta sonları ve müsait olduğunuz vakitlerde tek tek inceleyip gelişiminizi gözlemleyin. Yanlışları, doğruları not alın.

Hataları tekrarlamamak adına o işi yeniden yapmaya çalışın. Sürekli kıyas içerisinde olun. Arşivdeki çalışmalarınızı kendinizden sonra başka insanlara da gösterin ve yorumlamalarını talep edin. Dosyalama sisteminizi oluşturun, tarih ay ve gün bazlı klasörlere ayırın.

Teslim ettiğiniz işlerin çıktısını alın ve portfolyo dosyanıza ekleyin. Yeni bir iş başvurusunda portfolyo sahibi olmanız 100 kişi önüne bir anda geçmenizi sağlayacaktır.

6. Merak edin, kararlı olun. Bakmayın! Görmeye çalışın ..

Sürekli gelişime alışın. Yeniliklere daima açık ve adapte olun. Sorgulayın ve not almayı asla ihmal etmeyin. ” Dijital yaşamda kağıt kalemde nedir be gökhan ? ” dediğinizi yine duyar gibiyim kulağım hiç boş kalmaz 🙂 Unutmayın ikinci kere tekrarlıyorum ” Kalem kılıçtan keskindir!

Herkesin baktığı tabloda farklı olan şeyleri görmeye çalışın. Asla ön yargılı olmayın. Emin olmadığınız şeyleri iddaa etmeyin. Sizin keşfedemediğiniz ya da gözden kaçırdığınız bir durumu bir anda beklemediğiniz bir kişi / durum ortaya çıkartabilir.

Bir hayaliniz kesinlikle olmalı. Şahsen ben kendi hayatımda hayali olmayan hiç bir insanla iletişim halinde değilim, olamıyorum. Eğer istikrarlı olursanız hayalinize erişme durumunuz her zaman açık konumdadır. Başarılı insanların biyografilerini daima okuyun ve Apple gibi dev bir markanın basit bir garajda başladığını duyduğunuzda içinizdeki istek bir anda daha tutkulu hale gelebilir.

Size ilham verebilecek herşeyi okuyun, izleyin. 26 yaşına geldim ve hala animasyon filmleri izlemeye bayılıyorum. Hala paten binip, müzikle uğraşıyorum. Eğer sanatçı olmak istiyorsanız hayal gücünüzü çok iyi beslemeniz gerekiyor. Aksi durumda ne kadar aç kalırsanız o kadar kör olup meslekte yok olup gidebilirsiniz. Kısaca okuyun, okuyun ve daha fazla okuyun!

Son olarak yaptığınız şeyi çok sevin. Aşık olun ve onsuz bir hayat asla düşünmeyin. Hayat felsefem haline gelen çok harika bir söz var. Sayın Konfüçyüs dile getirmiş sağolsun, toprağı bol olsun 🙂

” Eğer sevdiğin işi yapıyorsan tek bir gün bile çalışmış sayılmazsın.”

Konfüçyüs

Makalemin artık sonuna geldik ve sende bu yazımı yararlı görüp bunca zamana dek tamamını okuduysan çok teşekkür ederim, iyi ki varsın ve artık ortak düşüncelerimiz var. Bu konuyu daha fazla insanla paylaşabilmemde en büyük rolü üstlenen sen bu yazımı sosyal medyada paylaşırsan daha çok insana erişebilirim ve hepimiz artık aynı dilden konuşabiliriz. Bir başka makalemde görüşmek üzere kendinize iyi bakın 🙂

Bol pixelli günler dilerim,
Saygılarımla.

Bu yazımı favorileri listene ekle

Bu yazımda illegal işlem ya da hatalı konulardan bahsettiğimi düşünüyorsanız benimle iletişime geçebilirsiniz

Etiketler

, ,

Bu yazımı sosyal ağlarda paylaşmak istermisin ?

Bu yazım hakkında ne düşünüyorsunuz ?

Yasin Sevindik

16 Eylül 2017 19:34 Cevapla

Bilgisayar Programcılığı Önlisans mezunuyum. Bilişim sektöründe işsizlik sıkıntısından dolayı bende farklı bir iş tecrübesi edinmek zorunda kaldım. Ama ilk maaşımla birlikte web sitemi oluşturmayı, ilk bir kaç denemeden sonra ücretli şekilde freelancer olarak çalışmak istiyorum. Bu yazı çok yararlı oldu, sizi çok tebrik ederim. Çok teşekkürler 🙂


Furkan EMEK

17 Eylül 2017 17:57 Cevapla

Freelancer olarak hayatta kalmak gerçekten çok zor. Uzun süredir makale yazarlığı yapıyorum çok zorlandığım zamanlar oldu.


uğur ağırgöl

10 Kasım 2018 12:04 Cevapla

çok başarılı bir yazı emeğinize sağlık.


Yazı hakkındaki düşüncelerinizi paylaşmak ister misiniz?




Benzer yazılarımı da okuyabilirsiniz

Portfolyonu globalleştir, 2 Dribbble davetiyesi!

Portfolyonu globalleştir, 2 Dribbble davetiyesi!

Güncel • 26.01.2018 • 15:23 • 2.750 Okunma

Merhaba arkadaşlar. Dün bir projemi yayına aldım ve beklediğimden daha güzel şekide ilerliyor ve bir çok kişinin beğenisini aldım. Bazı […]

2018 yılında da zinciri kırma!

2018 yılında da zinciri kırma!

Güncel • 19.12.2017 • 13:45 • 15.168 Okunma

Hepinize yeniden merhaba arkadaşlar .. Nedir bu zinciri kırma hikayesi ? dediğinizi duyar gibiyim o yüzden Barış Özcan‘ın videosunu izledikten […]